Jag, Andreas Nilsson föddes 1964 i Södertälje och var mellanbarnet i en skara på fem syskon. Kanske fanns redan där ett behov av att synas, bli hörd, men det tog sig snarare uttryck i sporter som hockey, gymnastik och orientering. En ganska udda kombination men förmodligen grunden till den fysiska teater jag sedermera kommit att ägna mig åt. Teatern kom in i mitt liv först vid tretton års ålder då jag kom i kontakt med Södertälje Teateramatörer. Det första mötet med publik fick jag med ‘Prator’ av Sandro Key Åberg. Det mötet gav mersmak.
Efter flertalet uppsättningar med STA blev det också samarbete med Musikteatergruppen Oktober och SommarTeatern i Södertälje. Studierna på 4-årig Maskinteknisk linje sköttes väl inte hundraprocentigt då konkurrensen från teaterverksamheten som pågick parallellt alltmer tog överhanden. Egna föreställningar sattes upp och musiken tog en allt större plats i livet och jag började sjunga i band. Mycket roligare än materiallära och integralekvationer!
1985 sökte jag in till Scenskolan i Stockholm och lyckades ta mig in på första försöket. Flyttade till Stockholm och gick utbildningen mellan 1986-89. Praktiken gjordes på Fria Proteatern med revyn ‘Bingo bango bongo’.
Musiklivet fortskred parallellt och coverbandet Dogberry Blues Band blev popbandet Farbror Blå som fick kontrakt med CBS-Records. 2 fullängdare och några radiohitar som ‘Du är min drog’ hann det bli innan bandet upplöstes 1993.
Efter Scenskolan 1989 har det blivit ett otal turnéer med Riksteatern, ett par år på Uppsala Stadsteater, produktioner med Scenergi Musikteatern, Teater Tribunalen och andra fria grupper. Sen via Oscarsteatern till krogshow på Hamburger Börs. REA som hade premiär i januari 2000 är den största krogshowsuccén genom tiderna i Sverige. 14 säsonger under 9 år har det blivit hittills. Utöver det sätter jag då och då upp egenproducerade föreställningar som t.ex. ‘Gagarin Way’ som spelades på Street i Stockholm.
Jag blev inbiten sommargotlänning i och med ett erbjudande att spela Shakespeare med Romateatern på Gotland. Fem uppsättningar har det blivit hittills. 'Som ni vill ha det' 1997, 'Trettondagsafton' 1999, 'Kung Lear' 2001, 'En midsommar-nattsdröm' sommaren 2002 och sommaren 2009 gjorde jag min femte uppsättning där som narren Proba i ‘Som ni vill ha det’.
På TV har jag kanske mest synts i underhållningsprogram som ‘Så ska det låta’, ‘Doobidoo’, ‘Fredag hela veckan’ och ‘Babben & co’. I och med ‘Så ska det låta’ fick jag också chansen att uppträda i Royal Albert Hall i London 2005. Det, kan jag lova, var en mäktig upplevelse.
Har medverkat i diverse dramaproduktioner för flertalet kanaler. Jag används flitigt som speakerröst för både TV, radio, spel och reklam och har de senaste åren också arbetat som inläsare av talböcker.
Jag har dubbat tecknad film sedan 1987 då jag fick Kalle Anka-rösten i Sverige. Sedan dess har det blivit ett oräkneligt antal tecknade serier och långfilmer för i stort sett alla kanaler och filmbolag verksamma i Sverige. Man kan nog med fog säga att jag blivit en dubbveteran.